Tratamentul cu celule stem a reușit să repare inimile unor maimuțe

inima trialCercetătorii britanici au reușit performanța de a repara cu succes inimile avariate ale unor maimuțe, prin injectarea de noi celule cardiace realizate cu ajutorul celulelor stem umane. Rezultatul deschide noi căi pentru un procedeu medical similar la oameni, care ar putea deveni fezabil în mai puțin de 10 ani, susțin specialiștii.

Cercetatorii speră ca tratamentul să ofere pacienților o nouă șansă la viață, chiar și în urma unor infarcturi puternice care duc la insuficiență cardiacă.

Inima este unul dintre organele care se regenerează și se vindecă pe cont propriu foarte greu, în urma unei avarii. După un atac de cord, țesutul muscular din inima moare și este înlocuit ulterior cu țesut cicatricial. Acesta nu se comportă asemeni țesutului cardiac normal, inima devenind slăbită și reușind cu greu să pompeze sânge în organism.

Sute de mii de persoane suferă anual de atac de cord, iar aproximativ 30% din aceștia decedeaza, înainte de a reuși să ajungă la spital.

Studiile efectuate anterior la șoareci și șobolani au demonstrat că injecțiile cu celule stem pot ajuta la repararea mușchiului inimii deteriorate, dar aceste animale au fiziologii foarte diferite de a omului.

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0