Transplantul alogen cu sange din cordonul ombilical la pacientii adulti cu accident vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o cauza majora de moarte si dizabilitati functionale de lunga durata si afecteaza o persoana din sase la nivel mondial. Singurul tratament medicamentos aprobat si disponibil in prezent pentru AVC este activatorul de plasminogen tisular; totusi, relativ putini pacienti sunt eligibili pentru acest tratament. Se presupune ca administrarea intravenoasa a sangelui de cordon ombilical stocat in banca de celule stem si provenit de la un donator neinrudit, va imbunatati rezultatele functionale ale pacientilor cu AVC. Pentru a verifica aceasta ipoteza, Duke University impreuna cu Houston Methodist Neurological Institute efectueaza acest studiu de faza primara, care isi propune sa stabileasca siguranta si fezabilitatea administrarii unei singure injectii intravenoase de sange de cordon ombilical, alogen, fara compatibilitate HLA, cu compatibilitate de grup sangvin, la pacientii adulti cu AVC. Studiul cuprinde 10 pacienti cu patologie ischemica acuta in teritoriul arterei cerebrale medii. Probele de sange de cordon ombilical sunt compatibile rasei si grupului sangvin AB0 dar nu prezinta compatibilitate HLA si sunt infuzate intr-un interval de 3 – 9 zile de la accidentul ischemic.. Pacientii sunt evaluati pe baza unor teste specifice neurologice si functionale la 3 luni de la data tratamentului.

In concluzie, acest studiu de faza I sugereaza ca injectarea intravenoasa alogena la pacienti adulti dupa faza acuta ischemica cerebrala a sangelui de cordon ombilical de la un donator neinnrudit HLA incompatibil est sigura, fezabila si bine tolerata. Mai mult, nu se evidentiaza efecte adverse importante fiind observate imbunatatiri functionale la toti pacientii la un interval de 3 luni de la tratament.

Intregul studio clinic se poate consulta pe link https://stemcellsjournals.onlinelibrary.wiley.com/toc/21576580/2018/7/7

Sursa: STEM CELLS TRANSLATIONALMEDICINE 2018;7:521–529 www.StemCellsTM.com

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0