Speranţe pentru pacienţii cu sclerodermie: Un tratament cu celule stem da rezultate

Sursa foto: http://topremediinaturiste.ro/

Sursa foto: http://topremediinaturiste.ro/

Un tratament experimental cu celule stem a adus speranţe unui pacient din Ontario, Canada, care suferea de o afecţiune cruntă: sclerodermie, conform ctvnews.ca.

Dan Muscat, 49 de ani, a dezvoltat aceasta boală în anul 2014, când pielea sa a început să se întărească şi să se strângă din cauza supraproductiei de colagen. Afecţiunea a făcut ca totul să fie extrem de dificil pentru el.

„Mâinile mele au început să aibă o poziție ondulată și au rămas pur și simplu blocate”, a spus el. De asemenea, pentru acesta, mersul pe jos a devenit aproape imposibil şi nici să-și mai conducă maşina nu a mai putut deoarece nu putea apăsa acceleraţia sau frâna.

Din păcate, la ora actuală, nu există un tratament standard care să ducă la vindecarea sau măcar la oprirea evoluţiei sclerodermiei.

Boala, o tulburare autoimună cu cauza necunoscută, în cele din urmă ajunge să atace plămânii şi alte organe interne.

Dan Muscat a început să cerceteze potenţialul terapiei cu celule stem testată în Canada, Europa și Statele Unite ale Americii. Iar, cu ajutorul Stem Cell Foundation, pacientul a putut încerca o terapie de specialitate cu celule stem în cadrul Spitalului Ottawa.

Transplantul de celule stem pentru sclerodermie este destul de nou în Canada. Alte centre au făcut multe cercetări în acest sens, mai ales în Europa, cu rezultate încurajatoare.

Dr. Atkins a ajutat la dezvoltarea transplantului de celule stem şi pentru alte boli autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, sindromul omului rigid și miastenia gravis, o afecțiune caracterizată prin slăbiciune musculară.

Tratamentul a început în luna iunie a anului trecut. Acum spune că tratamentul cu celule stem i-a îmbunătăţit abilitatea de a se mişca şi şi-a recăpătat capacitatea de a-şi utiliza mâinile.

Sclerodermia este o afecţiune a ţesutului vasculo-conjunctiv, multisistemică, cauza ei nefiind încă cunoscută. Această boală se caracterizează prin fibroză excesiva a pielii, a vaselor de sânge şi a organelor viscerale (tractul gastrointestinal, inima, plamânii şi rinichii).

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0