Răspunsul ARBACS la incertitudinile și instabilitățile apărute în piața de celule stem recoltate la naștere

BUCUREŞTI, 3 Decembrie 2014: În contextul ultimelor incertitudini și instabilități apărute în piață, ARBACS dorește să informeze părinții români care sunt soluțiile găsite de membrii Asociației, pentru clienții altor bănci, care doresc să își mute, în condiții de siguranță deplină, probele prelevate la nașterea copiilor lor.

În lumina ultimelor informații apărute în piață, cu privire la actiunile unei alte mari bănci, fostă membră a Asociației, membrii ARBACS, Biogenis și Stem SURE aduc la cunoștință publicului interesat faptul că, orice părinte, care dorește, își poate muta proba prelevată la nașterea copilului său, la oricare dintre cei doi membri, în condiții de deplină siguranță. Condițiile privind mutarea probei se vor regăsi pe website-urile oficiale ale celor două companii membre ARBACS.

„Scopul înființării Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) a fost accesul actualilor și viitorilor părinți la informații complete, precise și continue despre domeniul celulelor stem recoltate la naștere din cordonul ombilical. Nu dorim să comentăm actiunile altor bănci de pe piață, însă atunci când un părinte dorește să aibă și această posibilitate, de a muta proba și a deveni clientul unei bănci membră ARBACS, care funcționează după și în conformitate cu codul de etică profesională, lansat în vara anului trecut, credem că ar trebui să poată face transferul. Acest lucru este posibil fără a exista vreo temere sau inexactitate legată de siguranța probei prelevate la nașterea copilului său și care, poate reprezenta, în cazul în care micuțul se îmbolnăvește, o șansă în plus la viață.”, a explicat Dr. Bogdan Ivănescu, Președintele ARBACS.

După anunțul de excludere a Cord Blood Center Medical (CBC) din cadrul Asociației, în vara acestui an, din cauza unei atitudini inadecvate și a prejudiciilor de imagine cauzate, astăzi, ARBACS anunță aderarea unui nou membru: CryoSave, reprezentanta locală a celei mai mari bănci de celule stem din Europa. CryoSave este condusă în România de către doamna doctor Roxana Macrin.

„Doresc să reiterez, cu această ocazie, invitația către ceilalți jucători din piață de a adera la ARBACS, condițiile fiind respectarea codului de etică profesională în domeniul celulelor stem, conceput și elaborat în conformitate cu standardele deontologice în domeniu”, a precizat președintele ARBACS, Dr. Bogdan Ivănescu.

Codul de etică profesională poate fi găsit la subsecțiunea cu același nume, a secțiunii „Despre ARBACS”, la adresa www.arbacs.ro.

Totodată, vrem să informăm publicul larg asupra faptului că în luna septembrie a acestui an, un membru fondator al ARBACS, a participat la tratarea primului său client roman, o fetiţă de doi ani şi jumătate (Anastasia) diagnosticată cu tetrapareza cerebrală infantilă forma spastică distonică bilaterală, o boală cauzată de lipsa oxigenării creierului pentru un interval de timp, la naştere.

Banca membră ARBACS a participat astfel la tratarea copilului român la Spitalul Universitar pentru Copii din Cracovia, Polonia, prin utilizarea unei probe de celule stem mezenchimale, proba fiind prelucrată în laboratorul său din Bucureşti. Procedurile laboratorului au fost deja validate prin transplanturile realizate anul trecut cu probe de cordon ombilical în Polonia, probele prelucrate de către biologii romani fiind printre cele mai bune din grup.

În prezent, Anastasia este acasă și este în proces de recuperare, după transplant.

Un mare avânt a luat, foarte recent, medicina regenerativă. În acest sens, se pune mare accent pe celulele stem mezenchimale (CSM) din cordonul ombilical, utilizate în acest scop, în diverse terapii. S-au înfiinţat centre specializate şi, concomitent, dezvoltat programe de terapii experimentale, care să includă şi afecţiuni neurologice, care au o şansă prin transplantul cu celule stem mezenchimale.

„Astfel de programe specializate au luat fiinţă în vara aceasta în Polonia şi doresc să menţionez aici paralizia cerebrală şi scleroza laterală amiotrofica, ambele afecţiuni neurologice. După transplantul efectuat Anastasiei, avem mai multe solicitări din partea unor pacienţi romani de a merge la terapie în Polonia. CSM din cordonul ombilical, în afară rolului lor în medicină regenerativă au un alt mare rol, complementar celulelor stem din sângele de cordon ombilical (hematopoietice), şi anume de a ajuta în mod decisiv în cazul respingerii unui transplant cu sânge de cordon ombilical (respectiv în aşa zisa boala de „grefa contra gazda”). Ca o concluzie, noile abordări ale medicinei moderne au permis ca pacienţi, precum Anastasia, să beneficieze de terapia cu celule stem”, a detaliat la rândul său, Dr. Dorin Pîrciog, vicepreședinte ARBACS.

***

Despre ARBACS

Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociaţie non-guvernamentală, non-profit, independentă şi apolitică, care a fost înfiinţată în anul 2012.

Membrii ARBACS, Biogenis şi Stem SURE, sunt entităţi care activează în domeniul procesării şi stocării de celule stem, instituţii autorizate de către Ministerul Sănătăţii sau de către Agenţia Naţională de Transplant şi care respectă toate normele legale în vigoare.

În 2013, membrii Asociaţiei au lansat Codul de Etică profesională în domeniul celulelor stem, document ce stă la baza desfăşurării activităţii băncilor membre şi care are scopul de a le oferi încredere sporită clienţilor.

ARBACS încurajează şi sprijină competiţia între băncile familiale de celule stem.

Pentru mai multe informatii:

Paula Alexandrescu

PR Manager ARBACS

E: paula.alexandrescu@gmail.com

M: 0729 258 458.

 

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0