Primul pacient paralizat complet care isi recapata capacitatea de miscare a mainilor in urma tratamentului cu celule stem

In urma unui accident rutier, Kristopher Boesen s-a trezit paralizat de la gat in jos. Prognosticul medicilor a fost sumbru: i s-a spus ca nu va mai putea niciodata sa-si miste membrele.

Dar a putut. Cel putin o parte din ele. Poate sa-si miste jumatatea superioara a corpului si isi poate utiliza bratele si mainile. Se poate hrani singur, poate scrie familiei si prietenilor si chiar ii poate imbratisa. Pentru el, asta inseamna ca si-a recapatat viata. Cum s-a intamplat acest miracol?

Lui Kris I s-a ivit prilejul de a participa la un studiu clinic al Universitatii Southern California si al Asterias Biotherapeutics. El este unul din cei cinci pacienti paralizati care au dobandit o mobilitate crescuta dupa acest tratament experimental.

Tratamentul a constat in injectarea unei doze de 10 milioane de celule stem (AST-OPC1) direct in maduva cervicala a lui Kris. Echipa de transplant a fost condusa de dr. Charles Liu, directorul Centrului de Reabilitare Neurologica al Universitatii.

Dr. Liu a explicat ca pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii sunt operati pentru stabilizarea coloanei vertebrale, dar acest lucru recupereaza foarte putin din functia senzitiva si motorie a maduvei. “Cu acest studiu, incercam sa imbunatatim functionarea nervoasa, ceea ce poate face diferenta intre a ramane paralizat complet si a putea sa-ti folosesti propriile brate si maini. Ajungand in acest stadiu, pacientii cu leziuni grave ale maduvei spinarii isi imbunatatesc semnificativ viata de zi cu zi”.

La doua saptamani dupa transplant, Kris a inceput sa dea primele semne de recuperare. Dupa 3 luni, a capatat un anumit grad de independenta pentru ca acum putea sa faca o serie de lucruri, sa se spele pe dinti si sa manance singur. A fost o schimbare pozitiva imensa in calitatea vietii sa poata face aceste operatiuni simple. In continuare, si-a recapatat capacitatea de a folosi un telefon, de a scrie, de a se deplasa cu un scaun cu rotile si de a-si imbratisa prietenii si familia.

Dr. Liu a explicat ca Kris a recuperat doua niveluri medulare, fapt ce face diferenta intre a putea efectua cateva miscari si a ramane paralizat complet. Diferenta intre demnitatea personala si totala dependenta de altcineva.

Celulele stem utilizate sunt dezvoltate de Asterias Biotherapeutics folosind celule pluripotente care au fost transformate in celule proprii ale creierului si maduvei spinarii, a caror functie este de a sustine activitatea normala a neuronilor. Aceste studii verifica siguranta injectarii unor doze mari de celule stem specifice (AST-OPC1).

Medicii nu au garantat ca recuperarea lui Kris va progresa si mai mult, dar cercetarea celulelor stem continua si pare sa promita enorm pacientilor cu leziuni medulare grave.

First paralyzed human regains his upper body movement after being treated with stem cells

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0