Piele umană creată din celule stem, în laborator

Sursa:medicalspamd.com

Sursa foto: medicalspamd.com

Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze ţesut tegumentar uman, în laborator, oferind o nouă speranţă pentru oamenii care suferă de diverse boli ale pielii. Cercetarea reprezintă un pas înainte în domeniul celulelor stem şi în încercarea de a utiliza aceste celule în tratamentul diverselor afecţiuni care în prezent nu pot fi vindicate.

Cea mai recentă cercetăre privind bolile de piele a fost publicată, de curând, în revista Science Translational Medicine, scrie Wall Street Journal.

Studiul a avut în vedere o afecţiune de piele, numită epidermoliza buloasă, o boală genetică rară, caracterizată prin erupţii veziculare pe piele.

Tratamentele disponibile pentru această boală nu fac decât să diminueze disconfortul cauzat de leziuni şi să prevină apariţia complicaţiilor. Chiar dacă urmează acest tratament, pacienţii continuă să aibă probleme toate viaţa şi o mare parte dintre ei dezvoltă cancere de piele agresive, la maturitate.

Anual, aproximativ 17.000 de copii se nasc cu această afecţiuni, iar aproape jumătate de million suferă de diverite forme ale bolii.

Dr. Marius Wernig, biologist în cadrul Universităţii Stanford şi unul dintre autorii studiului, a afirmat că pacienţii care suferă de forme acute ale bolii au mereu nevoie de supraveghere medicală şi “duc o viaţă mizerabilă”.

Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze în laborator mai multe “foi” mici de piele sănătoase, folosind ţesut de la pacienţii incluşi în studiu și celule stem. După aceea, “foile” au fost grefate pe spatele unor şoareci, iar pielea a continuat să crească în mod corespunzător, fără a mai apărea vreo afecţiune.

Dr. Marius Wernig a mai spus că, împreună cu echipa sa, pregăteşte un studiul clinic pentru oamenii, însă pentru a putea primi autorizarea agenţiilor de reglementare din domeniu trebuie să demonstreze că deţine capacitatea de a crea în laborator ţesut tegumentar pentru toţi participanţii la studiu.

Studiul este finanţat de către Institutul de Medicină Regenerativă din California, o instituţie de stat.

 

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0