Pacienţii cu Parkinson ar putea fi trataţi cu celule stem

Sursa foto: http://img.webmd.com/

Sursa foto: http://img.webmd.com/

Primul studiu clinic care foloseşte celule stem pentru Parkinson ar putea revoluţiona tratamentul pentru această cumplită boală care, în prezent, nu poate fi vindecată, scrie dailymail.co.uk.

Un bărbat de 64 de ani a fost primul pacient care a primit, în cadrul studiului, un transplant de celule stem neuronale pentru această afecţiune, în cadrul unei intervenţii medicale realizată în cadrul Spitalului Royal Melbourne din Australia.

Operaţia a durat cinci ore, iar cei care au efectuat intervenţia, neurologul Andrew Evans şi neurochirurgul Girish Nair, spun că se poate vorbi de un succes.

Prima operaţie a fost una de succes. Cu toate acestea nu vom putea şti decât peste 12 luni dacă implantul de celule stem va avea efectele dorite şi dacă suntem pe cale de a crea un nou tratament pentru Parkinson„, a declarat Dr. Evans.

Se estimează că în jur de 10 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de boala Parkinson, inclusiv 80.000 de australieni.

Conform medicilor, prima fază a studiului clinic este una critică, întrucât atunci se stabileşte care este cantitatea de celule stem neuronale care trebuie injectată în creier, astfel încât să fie obţinute cele mai bune rezultate.

În cadrul studiului clinic, alţi 11 pacienţi vor fi supuși intervenţiei chirurgicale, urmând ca ei să fie monitorizaţi pe parcursul următorului an.

La finalul studiului, vom fi transplantat zeci de milioane de celule stem neuronale direct în creierul celor 12 participanți la studiu. Să sperăm că aceasta este calea pentru a înţelege modul în care funcţia creierului poate fi refăcută în cazul pacienţilor care suferă de boala Parkinson„, au mai afirmat medicii.

Studiu clinic se va derula până în anul 2017, iar rezultatele sunt așteptate în 2019.

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0