O noua operatie cu celule stem ar putea revolutiona tratamentele pentru genunchii deteriorati

stem-cell-researchChirurgii britanici au initiat o noua operatie la genunchi, care ar putea impiedica dezvoltarea artritei si prelungi carierele sportive. Procedura, numita Abicus, este testata in cadrul unui trial clinic, la Spitalul Southampton General din Marea Britanie, si implica acoperirea cartilajului deteriorat cu celule stem, prelevate din propriul sold al pacientului, si cu lipici chirurgical. Daca se va dovedi de succes, tehnica va regenera tesutul ramas si va crea un inlocuitor permanent pentru acesta.

Cartilajul este un tesut dur, flexibil, care acopera articulatiile si permite imbinarea oaselor, reducand frecarea acestora si actionand ca un amortizor.

Deteriorarea tesutului la nivelul genunchilor este o conditie medicala des intalnita si apare ca urmare a entorselor sau loviturilor bruste, mai ales in cazul practicarii unor sporturi precum fotbal sau rugby, dar se poate dezvolta si prin uzura.

In prezent, procedura cel mai frecvent utilizata (microfracturare) in aceste cazuri presupune indepartarea chirurgicala a oricarui tesut deteriorat si gaurirea osului, sub zona afectata, pentru a permite sangerarea si tesutul cicatricial sa functioneze ca substitut. Cu toate acestea, tehnica are rezultate variabile, studii efectuate in SUA sugerand ca procedura ofera un beneficiu doar pe termen scurt si nu duce la formarea de cartilaj nou.

Pacientii care urmeaza operatia Abicus au cartilajul supus microfracturarii, dar tesutul este apoi acoperit cu o substanta alcatuita din celule de maduva osoasa, gel trombocitar si acid hialuronic.

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0