O banca membra ARBACS a lansat primul studiu clinic din Romania, care vizeaza tratarea paraliziei cerebrale la copii

BUCURESTI, 31 martie 2014: Primul studiu clinic din Romania, care vizeaza utilizarea terapeutica a sangelui cordonal recoltat la nastere, in cazul copiilor suferinzi de paralizie cerebrala, a fost lansat la inceputul lunii martie, de una dintre bancile membre ARBACS.

Programul reprezinta o premiera in medicina autohtona si este rezultatul unui parteneriat intre una din bancile membre ARBACS, Clinica de Neurologie Pediatrica – Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr A. Obregia”, Bucuresti si Institutul Clinic Fundeni, Clinica de pediatrie, Departamentul Transplant Medular.

La ora actuala, in Romania, exista aproximativ 21.000 de copii afectati de paralizie cerebrala, insa prea putine grefe stocate.

Studiul clinic urmeaza sa verifice siguranta si fezabilitatea transfuziei de sange cordonal de ceule stem, precum si masura in care acestea pot trata paralizia cerebrala, totodata dorind sa le aduca acestor copii, parintilor si familiilor lor o sansa la o viata normala, ferita de complicatii.

„Lansarea acestui program reprezinta un pas urias in medicina practicata in Romania si ne bucuram ca vine la initiativa uneia dintre bancile membre ARBACS, organizatie care si-a asumat un cod de etica profesionala, in vederea informarii corecte si complete a parintilor, precum si promovarii celor mai bune servicii medicale, in segmentul care vizeaza celulele stem. Speram ca rezultatele studiului clinic sa fie promitatoare si ca tratamentul sa poata fi extins, in timp, catre toti bolnavii de paralizie cerebrala, de orice varsta”, a declarat dr. Bogdan Ivanescu, actualul presedinte ARBACS.

Paralizia cerebrala este cea mai frecventa afectiune neurologica, non-progresiva, la copii si principala cauza de dizabilitate neuromotorie. Aproximativ 90% dintre cazurile de paralizie cerebrala sunt congenitale, iar la ora actuala nu exista decat tratamente de recuperare si de prevenire sau control al complicatiilor, neputand fi insa vindecate.

Sangele cordonului ombilical contine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat dupa nastere. In ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit in peste 30.000 de transplaturi in intreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, intalnite atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor.

Cele trei banci membre ARBACS – Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem SURE –detin o pondere majoritara din piata autohtona, in 2014 urmand sa aiba o cota de piata cumulata de circa 75%.

***

Despre ARBACS

Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociatie non-guvernamentala, non-profit, independenta si apolitica, care a fost infiintata in anul 2012, la initiativa a trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem SURE.

Membrii ARBACS sunt entitati care activeaza in domeniul procesarii si stocarii de celule stem, institutii autorizate de catre Ministerul Sanatatii prin Agentia Nationala de Transplant si care respecta toate normele legale in vigoare.

Cei trei membri preiau conducerea Asociatiei prin rotatie, la fiecare 6 luni. Actualmente, presedintele ARBACS este dr. Bogdan Ivanescu, care conduce compania Stem SURE.

In 2013, membrii Asociatiei au lansat Codul de Etica profesionala in domeniul celulelor stem, document ce sta la baza desfasurarii activitatii bancilor membre si care are scopul de a le oferi incredere sporita clientilor.

ARBACS incurajeaza si sprijina competitia intre bancile familiale de celule stem.

Pentru mai multe informatii:

Paula Alexandrescu

PR Manager ARBACS

E: paula.alexandrescu@gmail.com

M: 0729 258 458.

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0