Limfomul non-Hodgkin, tratat cu celule stem. Povestea unuia dintre primii pacienţi care au încercat această terapie

Sursa foto: upload.wikimedia.org

Sursa foto: upload.wikimedia.org

În fiecare an, sute de mii de persoane sunt diagnosticate cu cancer în Stele Unite ale Americii – Bob Kaufman a fost unul dintre aceste cazuri. Cu toate că bărbatul a avut mereu grijă de sănătatea lui, făcând zilnic sport şi mâncând alimente sănătoare, această cruntă boală nu l-a ocolit, potrivit mystatesman.com.

În toamna anului 2008, acesta a observat că este ceva în neregulă cu el: obosea mult mai repede, iar după masă se simţea mereu balonat. În ianuarie 2009, acesta a mers la doctor. Diagnosticul a fost unul dur: la doar 48 de ani, Bob Kaufman a fost diagnosticat cu limfom non-Hodgkin, stadiul 4. Potrivit medicilor, speranţa lui de viaţă era de maximum 10 ani, dacă urma tratamentul standard cu chimioterapie.

În acel moment, bărbatul s-a gândit doar la cei doi copii ai săi: Ned (13 ani) şi Danielle (8 ani). „Fiul meu va împlini 18 ani şi îşi va pierde tatăl”, a spus acesta, aducându-şi aminte ce gânduri avea după ce a fost diagnosticat cu această boală.

După un an şi jumătate, perioadă în care a urmat chimioterapia, bărbatul a aflat de posibilitatea unui tratament cu celule stem. Pentru a-l urma a decis să meargă în Texas şi să stea acolo nouă luni. Bărbatul a fost inclus într-un studiu clinic, de testarea a terapiei, iar rezultatele au fost excepţionale.

La cinci ani după ce a experimentat această terapie, bărbatul se simte mai bine decât oricând. „Vindecat este un cuvânt mare. Transplantul cu celule stem este singurul tratament care poate fi, să spunem, curativ”, a spus Issa Khouri, medicul care s-a ocupat de transplantul lui Bob Kaufman.

Încet, încet, bărbatul a revenit la viaţa lui normală: a reînceput să facă sport din nou, în fiecare zi, şi se bucură de viaţă alături de copiii şi soţia lui.  De curând, Bob Kaufman a lansat o carte despre experienţa pe care a avut cu cancerul: “Replenished: How Stem Cells Cured My Cancer”. Acesta spune că a vrut să scrie această carte pentru a oferi speranţe şi încurajări altor persoane care suferă de acest tip de cancer şi care ar putea lua în considerare un transplant cu celule stem.

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este o formă de cancer care se dezvoltă în ţesutul limfatic: ganglionii limfatici, splină, timus, vegetațiile adenoide, amigdale sau măduva osoasă.

Aproximativ 1,5 milioane persoane din întreaga lume trăiesc în prezent cu limfom non-Hodgkin, însă în fiecare an aproximativ 300.000 persoane mor din cauza acestei boli. Incidenţa bolii se ridică la aproximativ 7% pe an, clasând această afecţiune pe locul al doilea din punctul de vedere al vitezei de creştere a incidenţei în Statele Unite şi pe locul trei în restul lumii. Boală apare în principal la adulţi, cel mai frecvent la persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 60 ani.

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0