Dr. Dorin Pirciog este noul presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem

BUCURESTI, 17 aprilie 2014: Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) are un nou presedinte, in persoana doctorului Dorin Pirciog, director general al Biogenis, una dintre cele trei banci membre fondatoare ARBACS. Acesta ii urmeaza la conducerea Asociatiei doctorului Bogdan Ivanescu, director general Stem SURE, care a detinut presedintia ARBACS in perioada octombrie 2013 – martie 2014.

Cei trei membri preiau conducerea Asociatiei prin rotatie, la fiecare 6 luni. Mandatul Dr. Dorin Pirciog a inceput in aprilie, urmand ca, din octombrie, anul acesta, conducerea sa revina la Cord Blood Center Medical.

Planul pe urmatoarele sase luni ale noului presedinte ARBACS vizeaza o mai buna informare a viitorilor parinti din Romania, dar si atragerea de noi membri in Asociatie. „Trebuie atrasa atentia asupra implicatiilor deciziei pe care o face publicul atunci cand alege recoltarea de celule stem la nastere, precum si compania careia ii incredinteaza materialul biologic. Totodata, doresc si atragerea de noi membri in Asociatie, care sa impartaseasca principiile noastre, sa respecte si sa adere la Codul de Etica Profesionala, pe care ARBACS l-a adoptat si lansat anul trecut. Un al treilea obiectiv pe care il am in vedere, in calitate de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem, il reprezinta pozitionarea mai transanta a ARBACS vizavi de anumite derapaje ale unora dintre actorii prezenti in piata locala de celule stem”, a declarat Dr. Dorin Pirciog, noul presedinte ARBACS.

In prezent, piata de celule stem din Romania este in curs de maturizare, iar clientii au inceput sa fie din ce in ce mai informati, mai considera Dr. Dorin Pirciog.

„Anul acesta deja au avut loc doua evenimente importante. La inceputul lunii aprilie, a fost infiintata Societatea Internationala de Medicina si Chirurgie Regenerativa, al carei scop este cooperarea interdisciplinara in vederea sustinerii si dezvoltarii unor directii de cercetare, la nivel intern si international. Totodata, o banca membra ARBACS a lansat, luna trecuta, primul studiu clinic din Romania, care vizeaza tratarea paraliziei cerebrale la copii. Acestia sunt niste pasi importanti pentru piata noastra si reprezinta stimuli esentiali demararii anumitor proiecte de cercetare sau parteneriate pe subiecte fierbinti din domeniul celulelor stem. Nu este exclus sa apara pacienti carora sa li se aplice cu succes terapii cu celule stem. Asadar, 2014 este un an care promite multe pentru piata noastra”, a precizat noul presedinte ARBACS.

Sangele cordonului ombilical contine celule stem unice, care pot fi recoltate imediat dupa nastere. In ultimii 25 de ani, acest tip de celule a fost folosit in peste 30.000 de transplaturi in intreaga lume, contribuind la tratarea a aproximativ 80 de boli, intalnite atat in cazul adultilor, cat si in cel al copiilor.

Cele trei banci membre ARBACS – Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem SURE – detin o pondere majoritara din piata autohtona, in 2014 urmand sa aiba o cota de piata cumulata de circa 75%.

***

Despre ARBACS

Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociatie non-guvernamentala, non-profit, independenta si apolitica, care a fost infiintata in anul 2012, la initiativa a trei companii de profil: Biogenis, Cord Blood Center Medical si Stem SURE.

Membrii ARBACS sunt entitati care activeaza in domeniul procesarii si stocarii de celule stem, institutii autorizate de catre Ministerul Sanatatii prin Agentia Nationala de Transplant si care respecta toate normele legale in vigoare.

Cei trei membri preiau conducerea Asociatiei prin rotatie, la fiecare 6 luni. Actualmente, presedintele ARBACS este dr. Dorin Pirciog, care conduce compania Biogenis.

In 2013, membrii Asociatiei au lansat Codul de Etica profesionala in domeniul celulelor stem, document ce sta la baza desfasurarii activitatii bancilor membre si care are scopul de a le oferi incredere sporita clientilor.

ARBACS incurajeaza si sprijina competitia intre bancile familiale de celule stem.

Pentru mai multe informatii:

Paula Alexandrescu

PR Manager ARBACS

E:paula.alexandrescu@gmail.com

M: 0729 258 458

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0