Istoric

Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociatie non-guvernamentala, non-profit, independenta si apolitica, care a fost infiintata in anul 2012, la initiativa a trei companii de profil dintre care amintim Biogenis si Stem SURE.

Tot in 2012, Parlamentul European a aprobat o rezolutie privind recoltarea si donarea voluntara a celulelor stem si a tesuturilor. Raportul prezentat in cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles a inclus asertiuni incurajatoare privind legalizarea activitatilor dintre bancile de celule stem familiale si cele publice.

Intrucat cunoastem importanta furnizarii de informatii exacte, corecte si obiective despre caracteristicile celulelor stem, conditiile de utilizare in transplant a acestora, serviciile si produsele oferite de bancile de celule stem, cazurile de transplant efectuate, datele statistice furnizate de agentiile institutionale acreditate in acest sens, in 2013, asociatia a adoptat Codul ARBACS de Etica Profesionala.

Asociatia isi face vocea auzita atat in randul parintilor, cat si in cel al personalului medical, pentru a pune accentul in directia afectiunilor care pot fi tratate prin transplant de celule stem.

Deoarece scopul final al companiilor care activeaza in domeniul ‘family banking’ este de a pregati si de a pune familiilor la dispozitie grefe de buna calitate, utilizabile in oricare centru de transplant specializat, ne dorim sa mentinem in permanenta standardele de procesare, stocare si eliberare a grefelor care sunt incredintate de catre clientii bancilor de celule stem.

Stim ca scopul final al tuturor companiilor de „family banking” este acela de a pregati, pastra si elibera grefe de celule de cea mai buna calitate, utilizabile in oricare din centrele de transplant specializate. Tocmai de aceea, unul din dezideratele asociatiei noastre este de a asigura intotdeauna respectarea cu strictete a acestor standarde.

Pe viitor, ARBACS isi doreste mentinerea unei bune colaborari si relatii cu autoritatile competente in domeniu (Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala de Transplant, Registrul Public al Donatorilor Onorifici de Celule Stem, etc.), cu alti parteneri de dialog (organizatii medicale, civice, umanitare) si cu media, in vederea dezvoltarii acestui domeniu de varf, in Romania si pe plan mondial.

Asociatia noastra isi propune sa fie un partener de incredere pentru autoritatile din domeniul sanatatii si comunitatea medicala, si, impreuna cu acestia, sa contribuie activ la crearea unui sistem de sanatate performant.

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0