Descoperire revoluționară: Cercetătorii au creat celule stem sangvine în laborator, cu ajutorul celulelor stem pluripotente

Sursa foto: http://www.mymed.ro/

Sursa foto: www.mymed.ro

Oamenii de știință australieni au mai făcut un pas înainte în dezvoltarea de tratamente care să vindece leucemia și alte afecțiuni sangvine, după ce au înregistrat un progres major in tratamentul acestei boli cumplite, cu ajutorul celulor stem, conform news.com.au.

Cercetătorii din cadrul Institutului Murdoch din Australia au reușit să creeze în laborator celule stem sangvine aproape identice cu cele care se dezvoltă în viața uterină a bebelușilor.

Descoperirea revoluționară ar putea înlocui transplantul de măduvă folosit pentru tratarea acestei afecțiuni, cu cel de celule stem.

Studiul a fost condus de către Dr. Elizabeth Ng, de profesorul Andrew Elefanty și de profesorul Ed Stanley și a fost publicat în revista de știință Nature Biotechnology.

”Dacă putem crea celule stem sangvine în laboratori, putem folosi aceeași tehnologie pentru a putea studia diverse boli ale sângelui, cum ar fi leucemia sau alte afecțiuni de care suferă atât copiii, cât și adulții”, a afirmat profesoul Elefanty.

Cercetătorii au folosit celule stem umane pluripotente, care se pot diferenția și transforma în orice tip de celule din organism, pentru a crea celule sanguine care se aseamănă foarte mult cu cele care se dezvoltă în interiorul unui embrion. Acestea pot fi folosite ca o alternativă la transplantul de măduvă osoasă.

Procesul de dezvoltare a celulelor a durat aproximativ două săptămâni și jumătate, perioada similară cu timpul necesar pentru ca celulele sanguine să se dezvolte în timpul vieții embrionare.

Această descoperire este importantă deoarece oferă oamenilor de știință posibilitatea de a modela și de a reproduce diverse tulburări sangvine, cum ar fi talasemia sau leucemia, și pentru a ajuta la îmbunătățirea terapiilor actuale de tratament sau pentru a crea unele noi.

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0