Cercetătorii de la Harvard au găsit un nou tratament cu celule stem pentru diabet

Sursa: Jurnalul.ro

Sursa foto: Jurnalul.ro

Cercetătorii din cadrul Universității Harvard au găsit o nouă modalitate prin care tratamentul cu celule stem ar putea vindeca diabetul. Aceștia au reușit în cadrul unui nou studiu să transforme celulele stem în celule mature care produc insulină, iar celulele au fost transplantate unor animale, în laborator, iar rezultatele au fost impresionante.

Dacă rezultatele vor fi aceleași şi în cazul oamenilor, noul tratament va revoluționa domeniul medicinei, vindecând diabetul de tip 1 și de tip 2, scrie site-ul de știri Seeking Alpha.

Principalul obstacol este reprezentat de menținerea vie a acestor celule care produc insulină. Problema este în cazul diabetului de tip 1, sistemul imunitar al persoanelor care suferă de această boală  atacă celulele care produc insulin. Prin urmare, tratamentul trebuie să cuprindă și o fază în care celule implantante sunt protejate, astfel încât ele să nu fie distruse de sistemul imunitar.

Este greu de prevăzut dăcă această problemă poate fi rezolvată, dar există mari speranțe privind găsirea unei soluții: un studiu clinic care a început în San Diego și care utilizează diferite tipuri de celule stem pentru a trata diabetul. În cazul în care oamenii de știință implicaţi în studiul din San Diego vor reuși să mențină vii celulele stem, șansele ca cercetătorii de la Universitatea Harvard să aibă succes cu noul lor tratament sunt foarte mari.

Acesta nu este însă singurul obstacol. Oamenii de știință afirmă că ar putea exista anumite piedici puse şi de marii producători ai medicamentelor care se folosesc la ora actuală pentru persoanele care suferă de diabet.

Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite(CDC) estimează că 9% (peste 29 de milioane) din populația Americii suferă de diabet, iar în această țară costul tratamentului pentru o singură persoană ajunge la un nivel de aproape 750 de dolari pe lună.

Așadar, cercetătorii atrag atenția că dacă tratamentul cu celule stem va avea succes, veniturile companiilor farmaceutice va suferi un declin major. Cele mai mari 10 companii care vând medicamente pentru diabet au avut în 2013 venituri pe acest segment de peste 28 miliarde de dolari. Acestea estimează că în anul 2013, veniturile lor din vânzarea de medicamente contra diabetului va depăși 55 de milioane de dolari.

Așadar, succesul noilor tratamente este încă departe, iar oamenii de știință și medicii trebuie să reușească să se impună pe o piață extrem de competitivă.

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0