Bancile de celule stem

Bancile de celule stem
Exista doua tipuri de banci de celule stem:

  • publice
  • private

Diferenta dintre cele doua este ca, in cazul unei banci publice, orice persoana poate beneficia de pe urma unei donatii de celule stem, daca este compatibila, in schimb ce, in cazul bancilor private, pachetele cu sange ombilical sunt puse exclusiv la dispozitia familiei de la care au fost prelevate.
Bancile publice de celule stem
Spre deosebire de recoltarea pentru uzul familial al sangelui placentar, donarea pentru o banca publica este efectuata numai in unitatile medicale care fac parte din proiectul „Banking public de sange placentar” si doar in baza unor anumite criterii.
Avantajul existentei unei astfel de banci in Romania este reprezentat de accesul la grefa de transplant gratuit si imediat, lucru care mareste capacitatea de a lupta mai eficient impotriva bolilor.
Bancile private de celule stem
8.000 de parinti recolteaza anual celule stem dintre cele aproximativ 200.000 de nasteri in Romania. De la prima recoltare realizata in 2006 in Romania, s-a infiintat un numar imbucurator de banci private de celule stem, majoritatea stocand probele in strainatate.
Bancile private au mai multe tipuri de tarife. O persoana poate alege intre o suma mai mare, platita in primul an, sau o suma mai mica, urmata de o taxa anuala de stocare.
Sumele variaza de la o banca la alta, avand diverse discounturi in functie de numarul de plati si momentul acestora. Se poate plati o rata inainte de nastere, o alta dupa momentul nasterii, si inca una dupa primirea certificatului de stocare.
Totodata, exista o diferenta intre bancile de celule stem si in ceea ce priveste depozitarea: sangele poate fi pastrat integral sau procesat pentru a se pastra numai celulele stem.
Unele banci de celule stem utilizeaza cel mai nou protocol de procesare a probei de sange placentar, astfel incat proba de celule stem recoltata poate fi utilizata de doua ori, in functie de cantitatea de celule solicitata pentru tratament, evitandu-se astfel risipirea unei a doua sanse.
ARBACS incurajeaza competitia dintre bancile private de celule stem. Asociatia noastra are la baza un cod de etica, lansat in 2013, care sprijina competitia echitabila intre acestea. Ne dorim sa asiguram desfasurarea tuturor activitatilor intr-un mod onest, in conformitate cu legile si reglementarile din Romania si Uniunea European si evitand practicile inselatoare si potentialele conflicte intre profesionistii din domeniul sanita.

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0