Au fost create inimi din celule stem, care produc 30 de batai pe minut

inima trialInimi umane in miniatura, care bat de la sine putere, au fost cultivate in laborator, cu ajutorul celulelor stem.

Inimile au 1 mm in diametru si reusesc sa contracteze aproximativ 30 de batai pe minut, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Abertay din Marea Britanie. Aceste inimi miniaturale au fost special dezvoltate pentru a gasi un remediu pentru hipertrofia cardiaca – o boala de inima, care poate duce la moarte subita.

Oamenii de stiinta folosesc substante chimice pentru a simula conditiile fiziologice care pot face inimile hipertrofice – marite, ca urmare a cresterii anormale a celulelor care alcatuiesc inima (cardiomiocite). Odata bolnave, inimile sunt apoi tratate cu medicamente nou dezvoltate pentru a vedea dacă prejudiciul poate fi prevenit. „Cu toate ca inimile au fost cultivate in laborator, aceasta este pentru prima data cand si sunt imbolnavite intentionat”, a declarat profesorul Nikolai Zhelev.

„Hipertrofia cardiaca poate fi ereditara, poate fi cauzata de boli precum diabetul, sau poate fi provocata in urma unui efort fizic intens. Boala face ca muschiul inimii sa se ingroase si sa se intareasca, devenind din ce in ce mai greu inimii sa poata pompa sange in restul organismului. La unele persoane, un ritm cardiac anormal pune viata in pericol viata, iar aceasta este cea mai frecventa cauza de moarte subita la tineri. Desi exista tratamente, acestea ajuta doar pentru a tine simptomele sub control, neexistand niciun tratament cunoscut la acest moment”, a spus Zhelev.

Folosind biosenzori, profesorul Zhelev a reusit sa eticheteze molecule specifice din inima, pentru a vedea incotro se indreapta. Prin determinarea moleculelor care fac inimile sa devina hipertrofice, Zhelev a reusit sa dezvolte medicamente care sa atace aceste molecule si sa impiedice inimile din a deveni hipertrofice.

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0