ARBACS: În România, băncile familiale sunt autorizate să recolteze celule stem din două surse, respectiv din sângele și țesutul cordonului ombilical

BUCUREŞTI, 3 iunie 2015: În contextul informaţiilor apărute atât în piaţă, cât şi în presă în ultima vreme, Asociaţia Româna a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) doreşte să atragă atenţia că în România, în prezent, sunt autorizate două surse de recoltare a celulelor stem, în vederea păstrării lor într-o bancă de celule stem familială. Este vorba despre sângele si țesutul cordonului ombilical.

„Încă de la înfiinţare, scopul ARBACS a fost de a informa corect şi obiectiv părinţii şi viitorii părinţi români. Vom continua să susţinem proiectele de informare  pe care le-am început în ultimii ani şi ne vom implica în oferirea tuturor informaţiilor de care părinţii au nevoie pentru a lua o decizie corectă, pe baze științifice si legale atunci când aleg să recolteze celule stem la naşterea copiilor lor și asta mai ales, în contextul în care, apar informaţii eronate, companii sau persoane care nu au intenții morale”, a declarat dl. dr. Dorin Pîrciog, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS).

Dintre sursele de recoltare a celulelor stem, sângele cordonului ombilical reprezintă cea mai uşoară modalitate de recoltare a unei grefe,  întrucât nu implică niciun risc pentru copil sau pentru mama. În plus, celulele stem recoltate la naştere din sângele cordonului ombilical, metodă mai nou aparută, au un avantaj major: particularitatea de a fi mai tinere decât cele din măduva osoasă sau sângele periferic, surse utilizate încă mai demult în efectuarea transplanturilor (de peste 50 de ani).

Asociația precizează pe această cale faptul că, în România, este strict interzisă si ilegală recoltarea de celule stem din dinții de lapte. Atragem atenția viitorilor părinți că orice persoană sau companie, care oferă un astfel de serviciu este în afara legilor în vigoare, legi care reglementează domeniul celulelor stem cu tot ceea ce implică acesta: recoltare/prelevare, transport, procesare, testare și crioprezervare.

ARBACS continuă strategia urmată încă de la înființare și anume de a oferi informaţii obiective şi corecte atât viitorilor părinţi, care intenţionează să recolteze celule stem la naşterea copiilor lor, cât şi a părinţilor care au apelat deja la serviciile unei bănci de celule stem.

Astfel, pentru următoarele patru luni, pe durata ramasă a mandatului său, preşedintele ARBACS, dr. Dorin Pîrciog se va concentra pe politicile Asociaţiei de informare a părinților și viitorilor părinți din România, cât şi pe atragerea de noi membri în Asociaţie.

“Ţinând cont de incertitudinile care au apărut la finalul anului trecut în piaţa de celule stem recoltate la naştere, create de o altă bancă de celule stem, fostă membră a ARBACS, la ora actuală, responsabilităţile pe care Asociaţia le are sunt extrem de mari. Părinţii pot şi trebuie să apeleze la noi când au nevoie, atât pentru oferirea unor informaţii, cât şi pentru a-i ajuta atunci când au o problemă”, a afirmat dr. Dorin Pîrciog.

Preşedintele ARBACS a mai precizat încă o dată, faptul că, celule stem reprezintă o şansă la viaţă pentru copii şi, tocmai din acest motiv, alegerea unei bănci de celule stem trebuie făcută în funcţie de anumite criterii, iar seriozitatea şi conduita etică trebuie să primeze.

“Pentru a oferi credibilitate clienților lor şi pentru a arăta că se ghideză pe aceleaşi principii respectate de noi, invităm toate băncile de celule stem să respecte Codul de Etică, pe care ARBACS l-a elaborat și lansat la începutul anului 2013. De asemenea, pentru ca aceste bănci să demonstreze că politicile lor sunt unele corecte, în conformitate cu deontologia profesională îi invităm să se alăture Asociaţiei şi astfel să contribuie, împreună cu noi, la maturizarea pieţei şi la informarea corectă și continuă a părinţilor din România”, a încheiat dr. Dorin Pîrciog.

***

Despre ARBACS

Asociaţia Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) este o asociaţie non-guvernamentală, non-profit, independentă şi apolitică, care a fost înfiinţată  la începutul anului 2012.

Membrii ARBACS, Biogenis şi Stem SURE, sunt entităţi care activează în domeniul procesării şi stocării de celule stem, instituţii autorizate de către Ministerul Sănătăţii sau de către Agenţia Naţională de Transplant şi care respectă toate normele legale în vigoare.

În 2013, membrii Asociaţiei au lansat Codul de Etică profesională în domeniul celulelor stem, document ce stă la baza desfăşurării activităţii băncilor membre şi care are scopul de a le oferi încredere sporită clienţilor.

ARBACS încurajează şi sprijină competiţia între băncile familiale de celule stem.

Pentru mai multe informatii:

Paula Alexandrescu

PR Manager ARBACS

E: paula.alexandrescu@gmail.com

M: 0729 258 458.

PartajeazaShare on Google+0Share on Facebook0